Venkovní krby s udírnou

Autor obrázku: steve sparks

Příjemně se zachumlat pod deku na křesle a zadívat se do uklidňujících plamenů v krbu. To je snem mnohých z nás. Při stavbě rodinných domů se už staly v podstatě krby jejich neodmyslitelnou součástí. I venkovní krby si rychle získaly naše srdce. Využijeme je na letní večerní posezení s přáteli a navíc si s jejich pomocí můžeme připravit něco lahodného k jídlu.

A co takhle rozšířit si možnost posezení o venkovní krby s udírnou? Není to, už pouze venkovní okrasa pozemku, u které se můžeme večer ohřát a dívat se do kmitajících plamenů. Dnes nabývají jiného významu, a to především kulinářského. Stejně jako na zahradním grilu si v něm můžete na mřížce ugrilovat či vyudit maso a zeleninu, ale využít je lze jako pec na chléb či koláče i jako troubu na vaření oběda.

Jaké venkovní krby s udírnou se nabízejí?

Jejich nabídka je široká. Vybírat si můžete z měděných, ocelových a nebo douzovacích krbů s udírnou. Nejčastěji se však vyrábějí ve spojitosti s grilem. Vznikly tak ojedinělé univerzální udírny pro přípravu pokrmů. K jejich výhodám patří menší vnější rozměry, malá spotřeba dřeva díky topeništi bez roštu a rychlé pečení díky uzavřeném prostoru. Udírna je vybavena spodními dvířky pro topení a přikládání, manipulačními dvířky, teploměrem a komínovou klapkou pro sledování a regulaci teploty.

Samostatně stojící venkovní krby s udírnou bývají vyrobeny z ocelového plechu. Topeniště jsou umístěná buď pod udicí komorou, nebo také zvlášť a propojená kouřovodem. V udírně se topí dřevem nebo dřevěným uhlím. Lze si také k nim přikoupit mramorovou desku, která je výborná pro přípravu ryb, rožeň, nebo i prodloužený komín, jenž vám zajistí lepší tah.

Jakou péči vyžadují?

Ještě před péči je důležitější pečlivě a dobře zvážit výběr paliva. Palivo výrazně ovlivní chuť uzených věcí. Dřevo s příliš silným aroma by zkazilo chuť uzeného masa nebo sýrů (jehličnany, dřevo s obsahem pryskyřic, ořešák, šišky). Vhodné je především suché dřevo habru, buku nebo olše.

Při zapalování ohně rozhodně není vhodné ani rozumné používat jako podpalovače benzín nebo líh. Zápachu se nezbavíte. Optimální je použití speciálních podpalovačů v tekuté nebo tuhé formě. Dejte ale dobrý pozor, aby se krb nepřetopil a plameny nešlehaly příliš vysoko. Oheň také nezalévejte vodou, ale nechte uhlíky vyhasnout – při tak velkém rozdílu teplot mezi sálajícím krbem a studenou vodou by mohlo dojít k popraskání krbu a vzniku trhlin.

Jinak péče o venkovní krby s udírnou vyžaduje pravidelné čištění od mastnoty a popela. Na jejich údržbě není nic složitého.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *